Próchnica
Nie od dziś wiadomo, że cukier jest główną przyczyną próchnicy. Badania pokazują, że problem ten znacznie częściej dotyka dzieci, które spożywają słodycze kilka razy dziennie, niż te, które sięgają po nie sporadycznie. Cukier może też powodować przedwczesną utratę zębów oraz demineralizację szkliwa.
Puste kalorie
Cukier to źródło pustych kalorii i największy wróg odchudzania. Spożywając cukier, oprócz energii, nie dostarczamy organizmowi żadnych niezbędnych składników odżywczych. Podnosi on też poziom złego cholesterolu oraz prowadzi do powstania cellulitu. Wykazano także, że nadmiar cukru w diecie jest główną przyczyną otyłości.
Jedzenie cukru wciąga!
Nie często się o tym wspomina, ale cukier uzależnia. Z czasem możemy odczuwać przymus zjedzenia czegoś słodkiego, podobny wręcz do uczucia głodu. Często towarzyszy temu także niepokój oraz roztargnienie.
Wpływ na zdrowie
Nadmierne spożywanie cukru ma bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Co właściwie dzieje się wtedy z naszym organizmem?
- cukier postarza – powoduje degradację elastyny i kolagenu;
- osłabia system odpornościowy;
- powoduje obniżenie poziomu testosteronu;
- sprzyja zaparciom i hemoroidom;
- prowadzi do zaburzeń przewodu pokarmowego;
- zwiększa ryzyko pojawienia się nowotworów;
- ma także wpływ na pogorszenie się wzroku.
Zamiast białego cukru, warto postawić na jego zdrowe zamienniki np. miód lub syrop klonowy.